
”Vi gör det tillsammans”
Möt bönderna som går i bräschen för den gröna omställningen
Svenskt lantbruk står inför en omfattande men nödvändig, grön omställning. Bönderna Anders Karlberg och Karolina Ohlsson på Karlbergs lantbruk är bland de bönder som går i bräschen för det arbetet.
Men de klarar det inte utan hjälp.
Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio
Solen skiner från en klarblå himmel. Högst upp på en frodig kulle intill några vildvuxna lövträd står en flock brokiga kor och betar fridfullt. De lyfter nyfiket på sina huvuden när deras bonde närmar sig med foderhinken i handen, och börjar sedan med förväntansfulla steg röra sig mot henne.
– De är väldigt nyfikna djur, säger Karolina Ohlsson och sträcker fram hinken åt den bruna kviga som är först på plats.
Tillsammans med sambon Anders Karlberg driver hon Karlbergs lantbruk strax utanför Norrköping. Det är en av cirka 8 000 mjölkgårdar i sju länder – varav 2 000 i Sverige – som tillsammans bildar det bondeägda kooperativet Arla.
På gården, som från början är Anders släktgård, finns drygt 300 kor. Av dem är cirka 120 mjölkande som varje dag, året runt, producerar över 4 000 liter mjölk. Här finns också 700 hektar mark, i en blandning av skog och naturbetesmarker men även åkrar, där paret framför allt odlar foder.
– Varje ko äter över femtio kilo om dagen men vi är i princip självförsörjande på deras mat, säger Anders.

”Jag tror att vi gosar ovanligt mycket med våra kor”, säger Karolina Ohlsson.
Gosar med korna
Karolina klappar på det stora djuret, ett ungdjur av sorten SRB, svensk rödbrokig boskap, medan hon berättar att hon och Anders just nu är inne i den mest intensiva arbetsperioden på året. Nu ska allt skördas och tas om hand. Anders håller med och fyller i:
– Vi är lite som ekorrar som samlar på oss allt vi behöver inför vinter nu.
Ändå känns de inte stressade, utan tar sig tid för att både prata och klappa på sina djur.
– Jag tror att vi gosar ovanligt mycket med våra kor, säger Karolina med ett skratt innan hon samlar ihop foderhinkarna, går ut och stänger hagen efter sig.
Läs mer: Så mäter Arla gårdarnas miljöpåverkan

På gården finns gott om naturbetesmark, där korna kan gå och beta.



Att avla fram friska och produktiva kor är en del av hållbarhetsarbetet. På Karlbergs lantbruk finns framför allt två sorters kor: Holstein och SRB.
Sköter sig själva
Strax intill, inbäddad mellan vetefält och grönskande hagar, ligger den stora, röda ladan där resten av parets kor är. Grinden är öppen och korna kan gå både in och ut, men de flesta söker skydd där inne för värmen.
– Många har en bild av att kor älskar att vara ute i solen, men faktum är att de hellre är här inne varma sommardagar, för att sedan gå ut på natten, säger Anders.
Han visar bäddarna där korna kan vila och mjölkmaskinen som de själva går in i för att bli mjölkade minst ett par gånger om dagen.
– Vi har insett att ju mer de får sköta sig själva, desto bättre blir produktionen, säger han medan har kliver ur storstövlarna och tar trappan upp till gårdens kontor, där en stor del av hans och Karolinas dagliga arbete utförs.

Anders Karlberg och Karolina Ohlsson har en hektisk tid att ta hand om all skörd inför vintern.
Mycket digitalt
Via dataskärmar och stora fönsterpartier kan de följa kornas dagliga liv och det är tydligt att arbetet som bonde är långt ifrån den bild som säkert många har.
– Vi har en ganska övervakande roll, mycket är digitalt, säger Karolina.
Hon förklarar hur alla kor på gården har ett elektroniskt halsband på sig, där data om djuret kontinuerligt samlas in och analyseras i en rad olika program.
– Där kan vi se allt från vikt och temperatur till hur de mår, om de är brunstiga eller redo att kalva.
Lantbruk är en av de mest resurskrävande verksamheterna att bedriva och att ställa om för att göra den så hållbart som möjligt, är därför viktigt och nödvändigt. Anders, Karolina och de andra bönderna i kooperativet Arla har satt målet att bli helt klimatneutrala till 2050, och i Sverige redan 2045. Enligt LRF:s beräkningar kommer prislappen för den gröna omställningen av lantbruket att bli dyr – cirka 20 miljarder kronor per år bara i Sverige.
Läs mer: Läs mer om Arlas hållbarhetsarbete här

Det krävs stora mängder halm på lager för att klara vinterhalvåret.
Ny hållbarhetsmodell
De här kostnaderna är naturligtvis svåra för bönderna att klara själva. För att underlätta och påskynda omställningen har Arla infört en ny hållbarhetsmodell. Modellen som kallas FarmAhead™ innebär bland annat att Arlas mjölkbönder får mer betalt för mjölken ju fler hållbarhetsåtgärder de vidtar på sin gård. Totalt har Arla öronmärkt 500 miljoner euro per år för att bönderna ska kunna utveckla sina verksamheter till att bli mer hållbara.
För Karolina och Anders betyder detta att de kan arbeta med många olika delar för att minska sin klimatpåverkan. Allt från att utfodra korna på ett effektivt sätt till att avla klokt och ge korna den bästa omvårdnaden. Men de har också gjort större investeringar. För fyra år sedan installerade de en biogasanläggning för att ta hand om gödslet.
– Anläggningen gör oss självförsörjande på el men ger oss också en slutprodukt som är bättre för miljön, säger Anders.
Investeringar av det här slaget gräver djupa hål i verksamhetens plånbok, men genom FarmAhead™ Kundsamarbete är det möjligt för Arlas kunder att också hjälpa till, bland annat genom att investera i olika hållbarhetsprojekt på gårdarna. Men även konsumenten kan bidra, framför allt genom att göra medvetna val i vardagen.
– Vi hoppas att konsumenterna ska vilja välja Arla för sina dagliga inköp, eftersom det betyder att man stöttar oss i vårt arbete för en hållbar matproduktion. Vi klarar det bara om vi gör det tillsammans, säger Anders med eftertryck.
Läs mer: Så mäter Arla gårdarnas miljöpåverkan

Kor är nyfikna djur. När Karolina kommer med foderhinken samlas de.
Arlas hållbarhetsarbete
Hållbarhetsåtgärder inom 19 olika områden belönas med poäng. Varje poäng som den enskilda Arlabonden uppnår, tack vare sina hållbarhetsåtgärder, ger 0,3 öre per kilo mjölk. De områden som har störst potential att minska klimatutsläppen ger flest poäng.
Arlabönderna belönas även för tidigare genomförda åtgärder eftersom dessa har bidragit till att sänka vårt totala utsläpp genom åren och det är viktigt att dessa åtgärder fortsätter.
ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Omnis redaktion.