Så enkelt blir du odlingsredo
Fixa odlingen – hur du än bor
Drömmer du om att skörda egna tomater, kryddor och sallader – men tror att du måste ha en stor trädgård för att lyckas? Tänk om. Här är tipsen för att komma igång med din odling, oavsett hur du bor eller hur odlingsvan du är.
● Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio
Alla kan odla. Du måste inte vara en erfaren trädgårdsmästare för att lyckas. Det handlar bara om att vara nyfiken och att anpassa odlingen efter utrymme, ljus och klimat.
Börja med platsen du har
Hur du bor är vad som avgör hur din odling ska se ut. En balkong fungerar perfekt för krukodling av kryddor, sallad och tomater.
Har du altan kan du enkelt skapa en bra odlingsyta med fiberduk och skyddstak för att skydda växterna mot regn och stark sol. Även ett litet växthus fungerar utmärkt här.
I trädgården har du plats för pallkragar eller friland. Här behöver du fiberduk och eventuellt lock till dina lådor. Ett växthus gör stor skillnad för mikroklimatet – det skapar en skyddad zon där växterna trivs och skadedjur hålls borta. Du hittar flera olika sorter och storlekar hos Biltema
Starta din odling
Klicka på produkten för att läsa mer
Psssst... Besök Biltemas sommarfest nu i helgen. Då blir det extra mycket sommar i butikerna!
Jorden är din bästa start
En näringsrik jord ger dina plantor både kraft och motståndskraft. Välj en bra planteringsjord och fyll på med nytt varje vår för bästa resultat.
Om du odlar i krukor eller lådor behöver jorden bytas eller förbättras oftare, eftersom näringen lakas ur med tiden.
Innan du börjar så dina fröer, överväg vilken typ av växter som passar bäst för din miljö. För soliga områden kan du satsa på grödor som kräver mycket solljus, medan skuggiga platser kan vara perfekta för kryddväxter som trivs i delvis skugga.
När du planterar frön, tänk på att följa instruktionerna för djup och avstånd – det påverkar både tillväxt och hur plantorna utvecklas.
Bra grödor att odla är exempelvis:
🌱 PERSILJA
🥕 MORÖTTER
🍅 TOMAT
🫛 SOCKERÄRT
🌱 RÄDISA
🥔 POTATIS
🧅 SALLADSLÖK
🌱 GRÄSLÖK
🌶️ CHILI
LÄS MER: Se hela utbudet av fröer här
Tips på jord och fröer
Klicka på produkten för att läsa mer
Skydda dina växter
Sniglar, larver och väderväxlingar är några av de saker som kan sätta krokben för din odling – men det finns lösningar.
Ett växthus ger skydd och skapar ett mer stabilt klimat som förbättrar tillväxten och minskar risken för angrepp.
Fiberduk är perfekt för att skydda nyplanterat från insekter, stark sol eller kalla nätter. Och en smart snigelkant runt odlingslådan kan hålla mördarsniglarna borta – utan gifter eller komplicerade fällor.
Växter som gillar varandra
Skydd handlar inte bara om skadedjur, utan också om att skapa bra förutsättningar för växterna att orka växa och stå emot torka och vind. Vissa växter trivs också extra bra ihop och kan till och med skydda varandra:
Morötter och lök – bra kombo, eftersom lökdoften villar bor morotsflugan, och morotsdoften villar bort lökflugan. Extra plus att morotens rötter går ner på djupet, medan löken har ytliga rötter.
Tomat och tagetes – vackert och smart, eftersom tagetes har en starkt doft som skrämmer bort bladlöss.
Sallad och rädisor – snabb skörd som du kan upprepa flera gånger per säsong, perfekt för dig som vill se resultat snabbt.
Kål har många fiender och skyddas bäst med fiberduk.
Prisvärda skydd till tina växter
Klicka på produkten för att läsa mer
Ett kul tips för familjen, festen eller fredagsmyset – en pizzaodling! Så här gör du.
Krisberedskap och hemodling
● De flesta av oss har kanske en krislåda hemma. Att odla egen mat är också en del av hemberedskapen som MSB rekommenderar. Om du inte har en trädgård eller kolonilott kan du odla på balkongen eller fönsterbrädan.
Exempel på mat att odla
POTATIS & ROTSAKER: Kan ligga kvar i jorden med halmtäcke fram till sen höst. Lätta att förvara efter skörd.
ÄRTOR, LINSER & BÖNOR: Odla ätbara skott i fönsterbrädan. Mycket lätt att förvara länge. Torka eller frys in.
LÖK & VITLÖK: Går att odla mycket enkelt från sättlök. Förvaras i rumstemperatur.
KÅL: Bidrar med många viktiga näringsämnen. Hela plantan är ätbar.
Bli av med snön på uppfarten
Klicka på produkten för att läsa mer
Snöröjning på höga höjder
Att klättra upp på taket och skyffla bort snön med en vanlig snöskyffel kan innebära en hel del risker. Därför är en snöraka ett bättre alternativ. En snöraka, eller som den ibland kallas snöhyvel och taksnöhyvel, är försett med ett tvärställt blad som sitter på ett långt skaft. På så vis kan du stå under taket och sträcka ut snöhyveln för att på ett säkert sätt få bort snön. Genom att även använda ett teleskopskaft kan längden anpassas så att du även kan nå väldigt höga tak.
En egen kryddträdgård
Det finns få saker som lyfter en måltid lika mycket som färska örter. Med en egen liten kryddodling nära till hands kan du enkelt strössla oregano på pizzan, klippa gräslök över äggröran eller toppa en soppa med ett par blad citronmeliss – direkt från fönsterbrädan, uteplatsen eller balkongen.
Gör så här: Börja med att bestämma vart du ska plantera kryddorna. Skuggigt eller soligt? I kruka eller pallkrage? Fyll på med färsk såjord, gärna porös jord.
Fröna ska därefter planteras ytligt, precis under jorden. Fukta jorden med en vattenspruta. Sen är det bara att vänta in tills kryddorna vuxit till sig och är redo att skördas.
Fler produkter för snöröj
Klicka på produkten för att läsa mer
Smarta lösningar till din odling
Klicka på produkten för att läsa mer
Färskpotatis till midsommar
● Ett uppskattat livshack är egenodlad färskpotatis till midsommar. Enkelt fixat med en potatiskruka – en smart hink i två delar med öppen innerkruka så att du lätt kan se hur potatisen har vuxit.
Placera potatiskrukan på balkongen eller i trädgården. Fyll med jord och plantera tre potatisar i krukan. Välj en tidig sort av sättpotatis.
Lagom till midsommar kan du ta med dig hela hinken till midsommarfesten. Stoppa i en burk sill och en gräddfil – en garanterad snackis.
Och väldigt gott!
Fyra varianter av häcksaxar
Klicka på produkten för att läsa mer

Bildtext it enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip.
Foto: Namn Namnsson
Glöm inte terrassen och fasaden
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet,
Consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Träd bla ba
Consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Omnis redaktion.