Font

BILTEMA • ANNONS

Så gör du en egen krislåda hemma

Du ska klara dig i sju dagar

Vid en kris som en snöstorm, strömavbrott, en större olycka eller om det rent av skulle bli krig, ska du kunna klara dig i en vecka utan samhällets hjälp.
Här ger vi dig grunderna i hemberedskap – och visar hur du enkelt kan göra en egen krislåda.

Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio

I helgen drog Folk och Försvars årliga Rikskonferens igång i Sälen. Förra året fick konferensen ett stort genomslag. Samtalen präglades av det tydliga budskapet att kriget kan komma även till Sverige. Också i år diskuteras det spända omvärldsläget och hur Sverige står rustat vid eventuellt krig eller kris. Fortsatta diskussioner om hemberedskap som en del av Sveriges totala försvarsförmåga har varit tydliga även i år.

Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i minst en vecka. De grundläggande behoven som ska tillgodoses är värme, dryck, mat, läkemedel, hygien och information.

Hos Biltema hittar du många av de produkter du behöver, som vattendunkar, stormkök, elaggregat, gas och pannlampor. Här får du tips på hur du gör din egen krislåda.

Door

Vad ska krislådan innehålla?

I broschyren “Om krisen eller kriget kommer” från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) finns råd om vad du bör ha hemma för att klara en kris, men även vad du ska göra vid ett terrorattentat, hur du stoppar en blödning och vad du ska göra med dina husdjur. MSB:s lista över vad du bör ha i hemberedskap är bra att utgå ifrån när du gör din egna krislåda.

Vatten

Vid en kris är det livsnödvändigt att ha tillgång till rent vatten. Både för att dricka och att laga mat. MSB rekommenderar att ha minst tre liter vatten tillgängligt per vuxen person och dygn. Använd dunkar avsedda för dricksvatten och förvara dem svalt och mörkt.

Laga mat

Förbered ett förråd av mat hemma. Välj mat med lång hållbarhet, som kan förvaras i rumstemperatur och som kräver så lite vatten som möjligt att tillaga, till exempel konserver och torrvaror. Ägg är ett bra och kanske oväntat tips. De har lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur.

För att värma mat och rena vatten vid behov bör du ha stormkök samt bränsle i din krislåda.

Plastic bottle, Fluid, Liquid

Vatten ska förvaras svalt och mörkt. Använd rena dunkar avsedda för dricksvatten.

Foto: Magnus Sandberg

Kommunikation

Att kunna ta del av viktig information vid en kris är nödvändigt. Nyheter och VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) sänds på Sveriges Radio. Skaffa dig en vevradio så är du säker. Se till att ha en powerbank som ett extra batteri om strömmen går. Även några paket av extra batterier är bra att ha.

LÄS MER: Här hittar du Biltemas praktiska guider för krisberedskap

Biltema har samlat många av de saker du bör ha i din beredskapslåda, så att du enkelt kan plocka ihop den själv.
Foto: Magnus Sandberg

Husapotek och första hjälpen

Ett första hjälpen-kit är alltid bra att ha hemma, men är särskilt viktig vid en kris när samhället kanske inte kan komma till undsättning direkt. Använder du viktiga mediciner bör du ha så att du klarar dig en månad, men se till att de inte blir gamla.
Samla viktig information du behöver i ett anteckningsblock så är du förberedd om du inte har tillgång till internet och mobil.

Värme

Din bostad blir snabbt kall om det är strömavbrott på vintern. Se till att ha filtar, sovsäckar och varma kläder i din hemberedskap.


Checklista – Detta behöver du ha hemma:


• Radio som går på batterier eller med vev/solceller

• Ficklampa och pannlampa med extra batterier 

• Flaskor och dunkar med rent vatten

• Extra batterier, laddade powerbanks

• Stormkök och bränsle

• Sovsäckar, filtar, varma kläder

• Tändstickor, stearinljus, värmeljus

• Fotogenlampa och bränsle, exempelvis lampolja eller fotogen

• Alternativ vämekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved

• Husapotek, som första hjälpen-kit samt eventuella viktiga mediciner 

• Hygienartiklar, som våtservetter, handsprit, blöjor, mensskydd

• Mat som inte behöver kyl/frys, som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten

• Kontanter

• Lista på papper med viktiga telefonnummer (familj, grannar, sjukhus, kommun, elleverantör)

Det här gäller för husdjur

"Om krisen eller kriget kommer" innehåller även råd om hur man ska ta hand om husdjur i nödsituationer, vilket saknades i den förra versionen. Vissa hundar, som assistans- och ledarhundar, tillåts i skyddsrum, men andra husdjur bör skyddas på alternativa platser som källare och tunnelbanestationer.

Råden är framtagna tillsammans med försvarsorganisationen Svenska Blå Stjärnan, som jobbar med med krisberedskap inom djurområdet och är:

• Foder och vatten i dunkar för minst en vecka.

• Mediciner som djuret behöver.

• Bur eller annat att transportera djuret i.

• Telefonnummer till veterinär, djurförsäkring och id-nummer på papper

ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Omnis redaktion.