BILTEMA • ANNONS

Så använder du grillen på nya sätt

Heta knep inför sommaren

Den perfekta glöden är inom räckhåll. Och det finns flera sätt att grilla på än du (antagligen) känner till.

Här är tipsen du behöver för att grillkvällen ska bli en succé – oavsett hur du bor eller hur erfaren du är. 

Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio

Sommaren närmar sig med stormsteg. Men redan nu händer det att solen värmer tillräckligt för att det ska vara läge att tända grillen. Utbudet av grillar och tillbehör är dock något av en djungel, och det kan kännas svårt att veta vad man ska välja för att bli en riktig grillmästare. Vilken typ av grill ska man köpa? Vad är egentligen bäst – briketter eller kol? Och går det att anpassa sättet man grillar på, beroende på vilken mat som ska tillagas?

Finns knep att använda

På Biltema finns grillar och tillbehör för alla tänkbara tillfällen, men här kommer också några extra knep för att garantera succé när du tar grillspaden i handen. Först gäller det att välja grill. Den klassiska kolgrillen kräver förhållandevis lite underhåll – och ger maten den där klassiska grillsmaken som får det att vattna sig i dina gästers munnar. Beroende på hur stor plats din grill får ta – och hur många du ska laga mat till – finns det en mängd olika storlekar

Ta med grillen på utflykt

Du behöver inte ha en stor trädgård eller uteplats för att få plats att grilla. Biltema har flera bärbara grillar att välja mellan, som är perfekta om du vill grilla hemma på balkongen eller på altanen.

Dessa mindre grillar är dessutom perfekta att ta med till stranden, campingplatsen eller sommarstugan – för dig som vill njuta av sommar-Sverige ute i naturen!

Köttet blir extra saftigt

När du har valt en grill som passar dig är det dags att fundera på vilken grillningstyp som passar bäst för den mat du vill tillaga. Det finns nämligen en mängd olika grillvarianter att välja mellan – och en del av dem har du kanske aldrig hört talas om. 

Den absolut vanligaste varianten är Direkt grillning, som helt enkelt innebär att du grillar något rakt över värmekällan.

Prisvärda grillar

Klicka på produkten för att läsa mer

Psssst... Besök Biltemas sommarfest nu i helgen. Då blir det extra mycket sommar i butikerna!

Tre sätt att grilla

Reverse sear – för större köttstycken

Så gör du: Börja grilla på låg värme, så att köttet tillagas extra långsamt. Det gör du genom att låta köttet grilla lite längre ut på grillen eller att du höjer gallret. När du nått den temperatur du önskar höjer du temperaturen genom att flytta köttet närmre mitten alternativt sänker gallret närmare glöden. Avsluta med att grilla riktigt hett för att få en perfekt yta. På detta sätt får köttet både en god röksmak och en snygg, karamelliserad stekskorpa. 

Indirekt grillning – för hel kyckling, lamm och nötstekar

Så gör du: Lägg briketterna eller kolen på varsin sida av grillen och sedan maten mitt på gallret så den inte grillas direkt. Den här metoden är perfekt om du ska grilla något i mer än 20 minuter eller vill grilla något långsamt.
Fördelen är att köttet blir extra saftigt!

Cirkulär värme – för pizza och bröd

Så gör du: Den här metoden fungerar bäst med en kolgrill av klotmodell. Fördela briketterna i en ring utmed gallrets kanter. Det som ska grillas placerar du i mitten. Grillen fungerar då lite som en ugn, med värme som cirkulerar runt istället för underifrån. Grillar du pizza blir det extra bra om du använder en pizzasten. Den lagrar värme samt gör botten krispig utan att brännas. Lägg i så fall på locket på grillen så att bakstenen hettas upp ordentligt innan pizzan grillas. 

Grilla på nya sätt

Klicka på produkten för att läsa mer

Gör rent grillen – fyra knep utan kemikalier

Att göra rent gallret efter grillningen kan vara en tråkig historia. Här får du fyra supersmarta knep som enkelt gör rent gallret, på naturlig väg:
1. HAR DU EN GRÄSMATTA så kan du helt enkelt bara placera grillgallret i gräset medan gallret fortfarande är varmt. Låt det ligga över natten så tar daggen hand om smutsen.

2. DELA EN GUL LÖK i två delar, stoppa en gaffel i löken och gnid grillgallret med den. Smutsen fastnar i löken och resten går mycket enklare att lösa upp när du sedan skrubbar det sista med en tvättsvamp.

3. PUDRA BAKPULVER/BIKARBONAT över grillgallret och lägg det i en balja tillsammans med lite ättika och vatten. Låt det dra en stund och därefter är det enkelt att rengöra det sista.

4. TA EN BIT ALUMINIUMFOLIE och knyckla ihop till en boll. Blöt grillgallret och doppa aluminiumbollen i lite cola. Gnugga sedan gallret med aluminiumbollen. Funkar bättre än stålull!

Fler produkter till rengöring

Klicka på produkten för att läsa mer

Ett kul tips för familjen, festen eller fredagsmyset – en pizzaodling! Så här gör du.

Bli av med snön på uppfarten

Klicka på produkten för att läsa mer

Snöröjning på höga höjder

Att klättra upp på taket och skyffla bort snön med en vanlig snöskyffel kan innebära en hel del risker. Därför är en snöraka ett bättre alternativ. En snöraka, eller som den ibland kallas snöhyvel och taksnöhyvel, är försett med ett tvärställt blad som sitter på ett långt skaft. På så vis kan du stå under taket och sträcka ut snöhyveln för att på ett säkert sätt få bort snön. Genom att även använda ett teleskopskaft kan längden anpassas så att du även kan nå väldigt höga tak.

Grillkol eller grillbriketter?

Debatten lär aldrig ta slut – men behöver man ens välja?

Grillkol ska du använda om du vill grilla på en hög temperatur och med en direkt värmekälla. Fördelen med grillkol är att det antänds snabbt och blir varmare än grillbriketter. Med grillkol kan du med fördel grilla mat som har kortare tillagningstid, som hamburgare, grönsaker eller korv.

Grillbriketter brinner å andra sidan längre och med en jämnare värme, vilket passar bra när du ska grilla mat på lägre värme under längre tid.

Men faktum är att du inte ens behöver välja mellan grillkol och grillbriketter – det går nämligen jättebra att blanda dem. Fördelen då är att du får en längre brinntid, och kan välja mellan indirekt och direkt grillning. 

Knep för att tända grillen

Hur mycket kol eller briketter du ska använda beror på grillens storlek och på vad du ska grilla. Till lättlagad mat – till exempel hamburgare, korvar eller tunnare köttbitar – brukar ett lager av grillkol räcka.

Till mat som tar längre tid, som större köttbitar eller en större kyckling, behöver du sannolikt använda två lager.

Ett hett tips är att lägga använda en smidig grillstartare för att enkelt få till din glöd. Andra smarta hjälpmedel är grilltändare eller tändpåsar. Låt grillkolen eller briketterna brinna tills de blir askgråa och stäng sedan locket på grillen. Glöm inte att lämna spjällen öppna!

Fler produkter för snöröj

Klicka på produkten för att läsa mer

För en toppenglöd varje gång

Klicka på produkten för att läsa mer

potatoes, food, vegetable, potatoes, potatoes, potatoes, potatoes, potatoes

Färskpotatis till midsommar

Ett uppskattat livshack är egenodlad färskpotatis till midsommar. Enkelt fixat med en potatiskruka – en smart hink i två delar med öppen innerkruka så att du lätt kan se hur potatisen har vuxit.
Placera potatiskrukan på balkongen eller i trädgården. Fyll med jord och plantera tre potatisar i krukan. Välj en tidig sort av sättpotatis.
Lagom till midsommar kan du ta med dig hela hinken till midsommarfesten. Stoppa i en burk sill och en gräddfil – en garanterad snackis.

Och väldigt gott!

Fyra varianter av häcksaxar

Klicka på produkten för att läsa mer

Table, Plant, Decoration, Petal, Textile, Yellow, Chair, Balloon, Pink, Tree

Bildtext it enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip.
Foto: Namn Namnsson

Glöm inte terrassen och fasaden

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet,

Consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. 

Träd bla ba

Consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. 

Tillbehör är a och o

Oavsett vilken metod du väljer är det helt nödvändigt att ha bra tillbehör till grillningen. Se till att ladda upp med de grillverktyg som passar dig, oavsett om det rör sig om en marinadspruta som gör det lättare att förbereda köttet – eller en tålig grillhandske som ser till att skydda dina händer.

En inte lika rolig – men minst lika viktig – del är att rengöra grillen när glöden har falnat, så att galler och annat inte slits i onödan.  Allt från grillborstar till gallerrengörare gör rengöringen snabb och enkel – så att du snabbt kan tända grillen nästa gång andan faller på.

Prylar som underlättar

Klicka på produkten för att läsa mer

ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Omnis redaktion.