ANNONS – Biltema

Guide: Så fixar du julbelysningen

Nu är det jul igen. Eller inte riktigt ännu, men vintermörkret kommer snabbare än du tror. Så vänta inte för länge med att välja belysning för din trädgård eller balkong. Här är guiden för dig som vill lyckas med julbelysningen.

En stor del av vad som gör julen så mysig är alla förberedelser – du pyntar, julstökar, bakar och planerar presenter. Och redan nu, när mörkret faller är det extra härligt att få lysa upp tillvaron med stämningsfull belysning, både inne och ute.

Följ vår guide så fixar du enkelt den mysigaste julbelysningen hemma, i trädgården eller på balkongen. 

Christmas tree, Light, Decoration

Klicka på bilden för att se Biltemas breda utbud av julbelysning.

1. Vilken typ av ljusslingor?

Se till att använda ljusslingor som är avsedda för utomhusbruk om de ska hänga ute och kontrollera att de är CE-märkta. För belysningen inomhus bör du fundera om du önskar ett kallt sken eller en varmare, mjukare stämning.

Väljer du LED-belysning finns många fördelar, som att livslängden är lång och att de är otroligt energisnåla. LED-lampor drar upp till 90 procent mindre ström än traditionella glödlampor, vilket är ett extra plus nu när elpriserna är osäkra. LED-lampor blir heller inte varma, så ingen behöver bränna sig på ljusstakar och pynt.

FAKTA

Varför betala mer?

Biltema erbjuder idag ett brett sortiment för hela familjen inom områdena Bil/MC, Båt, Fritid, Hem, Kontor/teknik, Bygg, Bilvård och Verktyg. Totalt marknadsför Biltema mer än 19 000 artiklar.

Biltema finns idag i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Biltemas vision är att underlätta ekonomiskt för människor att ha bil, båt, bostad, verktyg samt fritidsartiklar av hög kvalitet och därigenom skapa en rikare fritid för alla.

Varför Biltema? Tryck på knappen och läs mer!

2. Fungerar lamporna?

För att slippa besvikna miner om ljusslingan inte skulle fungera när du redan har hängt upp den bör du alltid testa lamporna innan du börjar. Även om lamporna är splitternya rekommenderas du fortfarande testa dem. Det är enkelt gjort och sparar både tid och frustration.

Kylbox
Solglasögon
Vatten
Grillkol

Klicka på (+) för att se vilken produkt som gömmer sig i bilden:

3. Hur ska lamporna fästas?

Ett smart knep är att hänga upp slingorna när det är lite mörkare ute, då är det enklare att se resultatet direkt och justera så att det blir bra. Populära ställen att hänga utomhusbelysningen på är på buskar och träd, runt pelare och stolpar, runt fönster, dörrkarmar och entréer eller nära infarter och gångvägar.

Om lamporna ska fästas högt upp i takrännor eller träd gör du rätt i att använda en stabil stege. Använd buntband eller annan bindtråd när du fäster lamporna, så går det smidigt. Har du kort avstånd till grannen bör du kanske placera belysningen så att den inte lyser rakt in i deras vardagsrum.

4. Hur länge ska lamporna lysa?

Nu är du nästan klart! Bästa tipset är slutligen att använda en timer så kan du ställa in i förväg när lamporna ska tändas och när de ska släckas. Då behöver de inte lysa hela natten och störa grannfriden. Du sparar också ström på det viset. Nu är det bara att njuta av din mysiga belysning, men glöm inte att kontrollera jordfelsbrytaren innan du slår på strömmen. Den skyddar dig och din bostad genom att slå av strömmen om det skulle uppstå en överspänning av någon anledning.

Så kan du komma billigare undan med rätt julbelysning.

Julbelysningen inomhus sätter stämningen!

Den magiska julkänslan börjar närma sig – du har du fixat belysningen utomhus och stämningen är på topp. Inomhus är det julbelysningen som sätter prägel på hela julstämningen – en klassisk julstjärna eller ljusstake är aldrig fel och finns i många varianter.

Glöm inte att titta igenom vad du har sparat i jullådan och vad som behöver uppdateras. Tips på julmys är LED-blockljus, som har ett levande sken och kan placeras i lyktor eller julgrupper och stängas av automatiskt via timer. Kanske festa till det med ljusslingor i kulörta färger i år. Och du, glöm inte julgransbelysningen!

Vad kostar julbelysningen att ha igång egentligen?

Sådär, nu har du full koll på din julbelysning – mysigt inne och stämningsfullt ute. Men hur mycket kostar det att ha belysningen på över vintern egentligen? Hur elpriserna blir vet vi inte ännu. Men faktum är att det inte behöver bli så dyrt om du köper rätt saker och tänker till.

Låt oss göra ett tankeexperiment med lite jämförelser. En 21 W ljusstake, tänd 12 timmar per dag under hela december, kommer dra totalt 12 timmar x 31 dagar x 21 W = 7,8 kWh. Med ett elpris på 5 kr/kWh så kostar den mysiga belysningen mindre än 10 kr per vecka.

Biltemas LED-slinga 88-0649 drar 14,8 W. Är den tänd lika länge så kostar den 6,50 kr per vecka. En 15 minuters dusch kostar mellan 15 och 35 kr beroende på uppvärmningssystem, för att jämföra. Så med rätt produkter kan du med gott samvete unna dig julig mysbelysning i vinter.

H1 Det här är en stor rubrik. Ändra storlek vid behov

H2 Det här är en lite mindre rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

P Det här är brötexten

Candle, Blue, Window

Hos Biltema finns produkterna som gör att du kan njuta av julens ljus i vinter.

Glöm inte tillbehören!

Ett sista tips för att få till en snygg men framförallt säker utomhusbelysning – kom ihåg tillbehören. Se till att förlänga sladdar och ljusslingor med skarvsladdar som är godkända för utomhusbruk. Grenuttag bör med fördel ha en strömbrytare och för att hålla grenkontakter och uttag torra hela vintern är det en god idé att införskaffa vattentäta elboxar. Det är en billig investering för att känna dig trygg med din belysning, så att du kan njuta av ljusslingorna även när julen passerat. Vi önskar dig en riktig god och ljus jul!

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

H1 Det här är en stor rubrik. Ändra storlek vid behov

H2 Det här är en lite mindre rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

P Det här är brötexten

Till toppen

Producerat av Schibsted Brand Studio för Biltema