Nya Electrolux SaphirMatt®
Hemmets hjärta
En social mötesplats – från lägereld till köksö
Läxläsning, surdegsbak och videomöten. I dag är köket vardagens, och livets, självklara mittpunkt. Här samlas vi, lagar mat, äter och jobbar – men hur hamnade vi egentligen här? Anna-Karin Gray, designansvarig på Electrolux, ger sin syn på köket – och varför det är, och förblir, hemmets bultande hjärta.
Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio
– Det är egentligen inget nytt. Människan har alltid samlats kring maten – från lägerelden till dagens köksöar, säger Anna-Karin Gray, designansvarig för induktionshällar och fläktar på Electrolux.
Stilrena inredningsreportage med marmordetaljer och välkomponerade bilder på sociala medier vittnar om att köket är vår tids it-faktor. Köket är inte bara det rum vi helst visar upp – det är troligtvis även det rum vi lägger mest pengar på. Men så har det inte alltid varit. Länge var köket ett rum som vi mer än gärna stängde dörren till när gästerna knackade på.

Anna-Karin Gray
För de bättre bemedlade tillhörde köket tjänstefolkets domäner. Men i takt med den moderna utvecklingen och vår förkärlek för öppna planlösningar har köket kommit att bli allt mer framträdande och synligt.
– I och med den öppna planlösningen och det ökade intresset för matlagning har köket gått från att vara en plats man helst gömmer undan, till att bli hemmets nav. Det märkte vi särskilt under pandemin då vi jobbade, åt och umgicks i köket, säger Anna-Karin Gray.
Upptäck fördelarna med SaphirMatt®
Mer än bara yta SaphirMatt® är en ytfinish som ger ett överlägset skydd mot repor jämfört med Electrolux andra hällar. Den eleganta mattsvarta ytan står emot fingeravtryck så att hällen ser fläckfri ut. Resultatet är en stilren och lättskött häll – alla dagar i veckan.
Prisvinnare! 2024 tilldelades SaphirMatt® Red Dots utmärkelse "Best of the Best" för sitt innovativa, reptåliga och matta glas.

Nu samlas vi inte längre runt lägerelden – utan kring köksön.
Den öppna planlösningen gjorde hemmet mer socialt. Minglandet blev en naturlig del av middagsbjudningen. Under pandemin fick läxläsningen sällskap av hemmakontoret på köksbordet. Allt detta tillsammans har kommit att ställa högre krav på köket. Inte minst i fråga om inredning och funktion.
– Köket har blivit en del av vardagsrummet, vilket också ställer nya krav på designen som behöver vara både funktionell och vacker.
Samtida nyckelroll
Design speglar alltid sin samtid. På 1970-talet var vitvarorna orangea och gröna. Under 1990-talet ramades den rådande minimalismen in av det ljusa och fräscha för att så småningom gå över i rostfritt stål. I dag är det i stället lågkontrast, med jordnära toner och naturmaterial som står i centrum.



En häll som håller sig snygg längre är inte bara trevlig att se på – det är också ett hållbart val som minskar behovet av att byta ut.
Det handlar inte längre bara om hur något ser ut, utan även om hur det fungerar, känns och framför allt – hur det passar in i livet och i hemmet.
– Design har en nyckelroll i att göra teknik attraktiv, funktionell och integrerad i hemmet. Ta till exempel vår SaphirMatt-häll. Det matta glaset gör att det händer något direkt – uttrycket förändras helt. Det blir lugnare, mjukare och mer inbjudande, säger Anna-Karin Gray.
Matt innovation
En induktionshäll, konstaterar Anna-Karin Gray, ser också ungefär likadan ut – oavsett vilken tillverkaren är. En svart, blank, kvadrat. Med SaphirMatt® ville Electrolux utmana det givna och göra tekniken till en självklar och integrerad del i köket.
– Folk vill ha produkter de kan känna sig stolta över – till och med visa upp, säger Anna-Karin Gray. När vi tog fram SaphirMatt upptäckte vi också de funktionella fördelarna, som att den är reptålig. En häll som håller sig snygg längre är inte bara trevlig att se på – det är också ett hållbart val som minskar behovet av att byta ut i onödan.
Trendspaning: Så ser framtidens kök ut
Hållbar design
Hållbarhet blir allt viktigare. En produkt som SaphirMatt® håller sig snyggare längre och minskar därmed behovet av att byta ut – vilket är bättre för både konsumenten och miljön.
Mindre ytor
Allt fler kommer att bo på mindre ytor, vilket kommer kräva mer multifunktionella produkter.
Multifunktionella produkter
Airfryers, kombinerade mikro/ugnar och bärbara kokplattor kan i framtiden tänkas ersätta klassiska vitvaror.
Tillgänglighet
Med en åldrande befolkning måste vi tänka mer på hur produkter används – och utformas, utan att de känns "hjälpanpassade”.

Precis som med design speglar tekniken sin samtid. I fråga om kök går designen och teknikens utveckling ofta hand i hand. Något som i sin tur kan tänkas påverka hur framtidens kök kommer att se ut.
– Vi ser till exempel att småapparater, som airfryers och blenders vinner mark– särskilt bland yngre. I framtiden kommer vi säkerligen också att bo på mindre ytor, bli äldre, laga mat på nya sätt och vilja ha hållbara produkter. Allt detta kommer påverka hur vi designar kök och produkter. Det kommer ställa krav på nya lösningar och vad köket faktiskt är.
Hemmets hjärta
Men oavsett hur framtidens kök kommer att utformas och fyllas är Anna-Karin övertygad om att en sak inte kommer att förändras.
– Glädjen i att kunna bjuda sin familj på ett hemlagat, näringsrikt mål mat. Det tror jag aldrig kommer att försvinna – det sitter djupt rotat i oss människor. Det är därför köket är hemmets hjärta.
ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör, inte av Aftonbladets journalister.