destinationer
att drömma om
Storslagna safariresor, kulinariska mästarmöten i Indiska Oceanen, tidlös elegans på räls. Vem vill inte känna sig som en genuin globetrotter. Så här förverkligar du drömmen.
Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio
Ge äventyraren i dig en chans. I snart 60 år har Globetrotter skapat unika upplevelser för svenskar som längtar lite längre bort. Sedan dess har världen krympt på många sätt – och i dag är lusten efter resor som skapar magiska minnen för livet både större än någonsin och lättare att nå.
Detta alldeles oavsett om det kretsar kring att ladda batterierna på den mest bildsköna badstrand på Bali, möta the Big Five på den stekheta savannen i Masai Mara, eller känna den söta doften av la dolce vita på en takterrass vid Amalfikusten.
Om Globetrotter
Globetrotter har skapat skräddarsydda resor ända sedan 1967. Snart 60 år senare erbjuds ett exklusivt utbud av individuella resor till exempelvis lyxresorts i Indiska Oceanen, historiska hotell runt Medelhavet, safari- och tågresor samt kryssningar över hela världen.

Bali
Djupa regnskogar, drömska stränder, meditativa tempel och makalösa surfvågor. Bali målar med breda penseldrag.
LÄS MER

Royal Scotsman
Storslagna landskap genom det skotska höglandet – och lyxliv på räls, inklusive personlig stewardservice dygnet runt.
LÄS MER

Nice
Från stjärnglansen i St. Tropez till lavendelfälten i Luberon. Franska Rivieran är ett pärlband av klass och historia - och Nice är dess vibrerande huvudstad.
LÄS MER
Så, vad skiljer Globetrotter från den mer traditionella resebyrån?
– Vi är den enda resebyrå som erbjuder digitala bokningar av premiumresor. Boka själv, ta ett fysiskt möte eller anlita vårt concierge-team. De har varit på Maldiverna, åkt på safari och ätit den bästa maten på Mauritius. Våra concierger hjälper till innan, under och efter resan. Vi har också avtal med en e-conciergepartner som hjälper till att boka de mest eleganta restaurangerna eller häftigaste konserterna, innan du åker.
Pirrande reslust
På plats vill vi få tid att njuta fullt ut. Resan till den mest minnesvärda rekreationen börjar redan i den pirrande sekund som flygplanet lättar från marken, menar Ida Marboe.
– Vi är noga med att skriva specialavtal med våra partners på destinationerna, något som i högsta grad också gäller innehållet. Det är därför som det kan stå en flaska kyld champagne och vänta på rummet. Vi är också stolta över att vara unika med onlinebokning av till exempel safariresor i Tanzania och rundresor i Sri Lanka.

Globetrotters försäljningschef Ida Marboe på båttur utanför Sirmione vid sjöarna i Norditalien.

Matresan
Bli en gastronomisk globetrotter och upplev smaker, dofter och färger från Tokyos sushibarer till magiska matupplevelser på Maldiverna.
LÄS MER
Att skapa nya upplevelser på klassiska resmål är ett sätt att alltid stå på tårna, att hela tiden inspirera till fler upplevelser att längta efter. En bokstavlig trend i tiden är just reslängden. Allt fler väljer hur långt den där drömresan ska sträcka sig.
– Man ska själv kunna bestämma exakt hur länge man vill vara borta. Då blir också valet av hotell ännu viktigare.
En av de tydligaste trenderna just nu pekar mot maten. Gastronomi och kulinariska upplevelser är i dag en framgångsfaktor för många internationella resorter. Vi är allt fler som klassar kulinariska kickar som en smakstark ingrediens av resan.
Pizzan i Positano
Globetrotter har koll på gastronomin världen över. En självklarhet i smaksäkra supermakter som Frankrike och Italien, men också ett starkt skäl att välja inte minst alla foodie-laddade färdmål i Indiska Oceanen. Ida Marboe minns en middag i Positano vid Amalfikusten:
– I den här fina lilla staden, där vägarna är enkelriktade eftersom de är så smala, gick vi nerför en lång trappa till vattnet. Även om det var 12 år sedan minns jag fortfarande servitörens leende, den krämiga burratan, de solmogna tomaterna, det svala vita vinet och den ljuvligaste pizzan.

Italien
Från Comosjön till Colosseum. Mat, miljö, människor - magi. Italien fortsätter att vara en av världens mest fascinerande destinationer.
LÄS MER
Mästarmöten på Mauritius
Dofterna, smakerna och den vibrerande värmen gör sig också påmind på Mauritius, där toppkockar från hela världen samlats för 18:e året på öns östkust under Constance Festival Culinaire. Ett matnyttigt mästarmöte där 3-stjärniga Michelinkockar samsas i krogköken och utbyter erfarenheter med öns kockar och råvaror.
Den norske Bocuse d’Or-vinnaren Örjan Johannessen är en återkommande gästkock sedan han tog den åtråvärda VM-titeln år 2015.


Örjan Johannessen är inte bara världsmästare i matlagning. Han är också ett stående inslag varje år när toppkockar möts under Constance Festival Culinaire.

– En av signaturrätterna på min restaurang Mirabelle i Norge heter Welcome to Mauritius. Det är piggvar som smaksätts med en mauritiskt kryddad slags falafel. Men när jag lagar rätten här på ön smakar den så annorlunda, med nyplockade färska curryblad, kummin, vårlök, chili och lime. Mauritius kosmopolitiska kök är inspirerat av Indien, Afrika, Kina och Europa. Vi är här för att inspirera köksteamen, men det går lika mycket åt andra hållet, säger Örjan Johannessen och fortsätter:
– Här finns fantastiska råvaror, och jag älskar att ta smaken från ön och kombinera den med vårt skandinaviska och europeiska kök.

Island Gastronomy
Inspirerad av sina många matminnen på Mauritius kallar han numera sin matlagning för Island Gastronomy. Ett signum som gör att hotellgästerna på öns två Constance-hotell Belle Mare och Prince Maurice strömmar till under en marsmånad, som annars är lite av lågsäsong för denna high end-destination.
Efter en middag kom ett franskt par fram till Örjan Johannessen och berättade att det var femte gången de njöt av norrmannens matlagning på Mauritius.
– Det är såklart en underbar känsla att få höra något sådant. Ikväll lagar jag en femrätters på Belle Mares golfrestaurang Deer Hunter för 120 gäster. Vi är ett helt team, som tur är. Det inte så att man bara lämnar över sina recept till de lokala kockarna och sedan drar till poolen, skrattar Örjan Johannessen som brukar bo på familjevänliga Belle Mare – nära tennis- och golfbanorna.
Svensk stjärnglans
En annan skandinavisk stjärnkock som strålar på Mauritius är Sebastian Gibrand, som tog VM-silver vid Bocuse d’Or 2019 och skapade Nobelmenyn samma år.
Vi möter honom på systerhotellet Prince Maurice, som är ännu mer intimt än Belle Mare. Nu förbereder den efterfrågade skåningen en åttarätters att servera för 15 gäster i hotellets vinkällare. Löjrommen och fjällbjörksoljan har Sebastian Gibrand tagit med sig i resväskan, resten av rätterna har mängder med regionala inslag. En av desserterna blir grillad ananas med passionsfrukt och en caramel gjord på lokal vanilj och ananasjuice.

Nobelkocken Sebastian Gibrand förbereder kvällens meny för ett mindre sällskap på exklusiva hotellet Constance Prince Maurice på Mauritius östkust.
Dofter från matmarknaden
Att mötas av mixen mellan franska kockar som Regis Marcon, som har haft 3-stjärnor i flera decennier, och den lokala, stolta matkulturen är något som berikar, menar Sebastian Gibrand. Han tipsar om att åka till den myllrande matmarknaden i närmaste staden Flacq. Öppen varje onsdag och söndag morgon, hittas mängder av de lokala råvaror som doftar och sprakar av färger på matfestivalens menyer.
– Kockarna här jobbar väldigt nära naturen, med influenser från ögrupperna här omkring, och från länder allt från Sydafrika till Bangladesh. Många varianter på curry blir det, otroligt spännande.
Tillbaka på Belle Mare står gårdagskvällens tvåstjärniga franska Michelinkock Frederic Morel i poolen och leker med sina två barn. En skönt informell stämning som får vilken svårt uppbokad och globetrottande kock som helst att vilja återvända år efter år.

Ida Marboes 5 mest inspirerande reseupplevelser

Maldiverna
”Jag drömmer om att återvända till Maldiverna. Att flyga över atollerna med sina färgskiftningar går inte riktigt att beskriva. Jag satt klistrad vid fönstret och tog in den här hägringen som långsamt blev verklighet. Att bo på en ö – omgiven av kritvit sand. Äta middag under en helt stjärnklar himmel, med fötterna i sanden. Grillad hummer som precis tagits upp ur havet. Snorklingen är fantastisk. På en båttur med hotellets marinbiolog fick jag se en valhaj, som simmade längs revet. Jag låg på ytan och följde den, det var nog de snabbaste 20 minuterna i mitt liv.”
LÄS MER

Weekendresan
”Jag tycker om både London och Paris, men åh! jag tror aldrig jag blir klar med Rom. Maten, vinet, historien, det vibrerande gatulivet. Jag gillar att man kan promenera överallt – att nästan snubbla över historien när man tittar ner och plötsligt står vid en utgrävning. Jag vaknade tidigt en morgon, och var bland de första som släpptes in på Colosseum. Solen steg upp över arenan. Stillheten, lugnet – jag kunde sitta och se ner på de gångar där gladiatorerna en gång hade gått.”
LÄS MER

Grekland
”Färgerna, maten, stränderna, enkelheten. Jag älskar Grekland. När jag var yngre ö-hoppade jag i den grekiska arkipelagen. Med åren har jag börjat uppskatta annat: Ett väl inrett rum med tjocka, mjuka handdukar, ett vackert poolområde. Efter bara några timmars flygning kliver man ut i den torra, kryddiga luften, bland olivlundar, pinjeträd och kapell. Nedanför glittrar havet i alla blå nyanser. Jag gillar Kretas stränder och alla möjligheter ön erbjuder – men jag tycker lika mycket om Halkidiki i norr, där naturen är frodig och ännu grönare.”
LÄS MER

Kryssningar
”Det något magiskt med att kliva ombord, njuta av restaurangerna, utomhusmiljöerna, poolerna och den enastående servicen. När man är på kryssning följer hotellet med, det är ett unikt sätt att uppleva flera resmål under en och samma semester. Explora var magi. Vi åt utsökt mat, blev mötta med stora leenden och vår svit var så vacker att jag helst bara hade stannat kvar ombord, för alltid.”
LÄS MER

Safari
”Jag är djupt fascinerad av att få se djur i sina naturliga miljöer. Safari står på min önskelista. Jag är stolt över vår samarbetspartner Wilderness, som arbetar för att bevara naturen, bygger sina camper med respekt och med målet att bevara miljön. Tänk att flyga över savannen, se djuren springa i flock – eller ge sig ut tidigt på morgonen för att se hur djuren vaknar. Eller att sitta vid en lägereld, skratta och dela dagens upplevelser.”
LÄS MER
ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Omnis redaktion.